maanantai 20. heinäkuuta 2015

Oldhammer - mikä se on?

Oldhammer on Warhammer Fantasy Battle (lyhennys: FaBa) sellaisena kuin sen olisi aina pitänyt olla.

Warhammer Fantasy Battle sai alkunsa kolmen brittiläisen pelikehittäjän, Bryan Ansellin, Richard Halliwellin sekä Rick Priestleyn yhteistyöstä vuonna 1981. Alkuna pelille oli fantasia- ja keskiaikasäännöstä Reaper, josta peliä kehitettiin eteenpäin. Brittiläinen Games Workshop julkaisi ensimmäisen version Warhammer Fantasy Battlesta vuonna 1981. Peli kattoi tällöin lähinnä vain perussäännöt.

Warhammer Fantasy Battle 2nd Edition julkaistiin 1984. Peli julkaistiin laatikkona, joka kattoi sääntökirjat, nopat sekä pahviset pelihahmot. Myöhemmin julkaistiin lisäksi armeijalistakirja Ravening Hordes. Peli saavutti nopeasti suuren suosion, mutta jäi 1980-luvulla suosittujen fantasiaroolipelien varjoon. Peli poiki lukuisia uusia systeemejä, mm. Warhammer Fantasy Roleplay (WHFRP) sekä Warhammer 40 000 (WH40K).

Ansell, Priestley ja Halliwell jatkoivat pelin kehittämistä ja vuonna 1987 se oli valmis. Tällöin julkaistin Warhammer Fantasy Battle 3rd Edition, joka on se säännöstö, jota Oldhammerissa käytetään. Warhammer Fantasy Battle 3rd Edition oli ensimmäinen täydellinen versio pelistä, ja se julkaistiin kovakantisena kirjana. Säännöt kattoivat nyt armeijat, figuurit, rodut, hirviöt, ja maaston luomisen, armeijoiden asettelun, liikkumisen, ammunnan, lähitaistelun sekä magian. Säännöt ovat monimutkaiset ja täydelliset mutta helpot oppia ja omaksua, ja bonuksena tuli mukana säännöt skenaariolle Fornerond's Last Stand, jossa vastakkain ovat örkit (Orcs) sekä suurhaltiat (High Elves). Lisäksi Games Worksghop julkaisi kovakantisen kirjan Warhammer Armies, joka kattaa armeijalistat, listat palkkasotureille ja listat liittolaisille sekä lisäsääntöjä. Muita oheistuotteita olivat kirjat Realm of Chaos sekä Warhammer Siege.

Ensimmäistä kertaa esiteltiin nyt myös Warhammer World - se fantasiauniversumi, jossa Warhammerin taistelut tapahtuvat. Warhammer Worldia on kuvattu maailmaksi, jossa J.R.R. Tolkien, Michael Moorcock sekä Fritz Leiber kohtaavat Monty Pythonin. Maailmassa magia on todellista, jumaluudet ovat todellisia, oudot hirviöt vaeltavat ja vaivaavat maata, kaikkialla raivoaa sota ja väkivalta ja eri voimat kamppailevat keskenään ja Kaaos uhkaa tuhota ja vallata koko maailman.

Pelaajat ovat kenraaleja ja sotaherroja tässä maailmassa, ja he komentavat 28 mm figuureista koottuja armeijoitaan, joissa voi olla jalkaväkeä, ratsuväkeä, sotakoneita, hirviöitä, sankareita, kenraaleja ja velhoja. Pelaajat voivat valita eri rotujen ja kansojen väliltä:
  • Suurhaltiat (High Elves). Erittäin suorituskykyisistä ja liikkuvista mutta hauraista ja haavoittuvista sotilaista koostuva armeija, jossa on erinomainen ratsuväki, hyvä jalkaväki ja erinomaiset velhot mutta jonka figuurit ja yksiköt ovat pisteissä kalliita.
  • Pimentohaltiat (Dark Elves). Suurhaltioiden ilkeät kaksosveljet. Vähemmän hyvä ratsuväki mutta parempi jalkaväki kuin suurhaltioilla. Suorituskykyinen armeija mutta hauras.
  • Metsänhaltiat (Wood Elves). Erittäin kevyitä ja haavoittuvia joukkoja ja heikko ratsuväki mutta pelin parhaat jousimiehet. Rakastavat vaikeakulkuista maastoa.
  • Keisarikunta (The Empire). Pelin tärkein ihmisten valtakunta. Keisarikunta on koko pelin tasapainoisin armeija: se on hyvä kaikessa, ei erinomainen missään muttei myöskään huono missään. Reaalimaailman esikuva Keisarikunnalle on renessanssiajan Saksa 1400-luvun ja 1500-luvun vaihteessa.
  • Bretonnia. Toinen ihmisten valtakunta. Bretonnia on äärimmäisyysarmeija: sillä on pelin paras ratsuväki mutta surkein jalkaväki, ja keskinkertaiset velhot. Bretonnian esikuva on Ludvig XIV:n aikainen Ranska yhdistyneenä Monty Pythonin Hulluun Maailmaan. Bretonnia tarjoaa mahdollisuudet todella monipuoliseen armeijaan.
  • Kaaos (Chaos). Yksi pelin kantavia voimia on Kaaos ja sen uhka koko maailmalle. Kaaos on salaperäinen, uhkaava ja vihamielinen voima, joka haluaa saada valtaansa koko maailman ja tuhota sen syöksemällä sen läpitunkevaan hulluuteen ja veriorgioihin. Koostuu demoneista, kultisteista, kaaokseen kääntyneistä ihmisistä sekä kaaoksen sekasikiöistä ja hirviöistä. Erittäin kovatasoinen armeija, mutta pisteissä hyvin kallis ja siksi kooltaan pienempi kuin mikään muu pelin armeija.
  • Kääpiöt (Dwarfs). Pakollinen Tolkien-ripoff. Minikokoisia viikinkejä, joilla on varsijouset ja kahdenkädenaseet. Pelin paras jalkaväki, ja erittäin sitkeää väkeä, mutta toivottoman hitaita ja parhaimmillaankin vain keskinkertaisia magiassa.
  • Örkit ja hiidet (Orcs and Goblins) Örkit ja muut goblinoidit. Kukapa ei rakastaisi örkkejä ja hiisiä? Vihreän nahan alla pihisevä henki on halpa mutta sitkeässä, ja joukot ovat parhaimmillaankin vain keskinkertaisia vastustajiinsa nähden, mutta heitä on paljon. Pelin hauskin ja irvokkain armeija.
  • Slann. Tämä armeija korvattiin myöhemmissä Warhammerin editioissa Liskoihmisillä (Lizardmen). Slannit olivat Warhammerin maailman vanhin rotu; he olivat sammakkooihmisiä, ja heillä oli erinomainen jalkaväki ja kaikkein parhaat maagit, muttei lainkaan ratsuväkeä. Warhammerin maailman mayainkateekit.
  • Skaven. Kaaoksen rottaihmiset. Jos vihreä henki on halpa, niin turkillinen on vielä halvempi. Nimi tulee englannin sanasta scavenger, raadonsyöjä, ja  skaveneilla on pelin suurin armeija - pääasiassa siksi, että heidän joukkonsa ovat kertakaikkisen surkeita, pelkureita ja lähitaistelussa kestämättömiä, mutta nopeita. Mutta he ovat erinomaisia maageja ja heillä on paljon salaisia aseita, jotka tulevat vihollisille ilkeinä yllätyksinä.
  • Epäkuolleet (Undead). Miten tapetaan sellainen joka on jo kuollut? Epäkuolleet ovat parhaimmillaan vain keskinkertaisia, mutta heitä on paljon ja he kykenevät herättämään pelkoa ja kauhua vastustajissaan.
Warhammer Fantasy Battle 3rd Edition oli Games Workshopille todellinen menestys, ja juuri tämä sääntösetti toi Warhammerin koko maailman tietoisuuteen. Se on erinoaminen, monipuolinen ja sujuva säännöstö, ja se on selkeästi tarkoitettu aikuisille. Se poiki valtavan määrän sille tarkoitettuja figuureja ja figuurilinjoja, ja Citadel Miniatures valoi ja painoi pikku-ukkoja valimo punaisena jatkuvalla syötöllä.

Warhammer Fantasy Battle 3rd edition korvattiin vuonna 1992 neljännellä laitoksella (4th Edition). Peli julkaistiin nyt jälleen laatikkona, jossa oli mukana 40 muovista suurhaltiafiguuria ja 60 muovista örkkiä, eli pelaajat saattoivat aloittaa pelaamisen välittömästi setin ostettuaan. Ikävä kyllä sääntöjä oli yksinkertaistettu rajusti, ja peli oli selkeästi suunnattu nuoremmalle kohdeyleisölle kuin 3rd Edition. Peli savutti valtavan suosion, mutta siitä oli jätetty paljon sellaista pois, joka teki kolmoseditiosta erinomaisen pelin. Monet vanhat pelaajat olivat pettyneitä, ja väittivät Warhammerin laadullisen alamäen alkaneen juuri nelosversiosta. Tämän jälkeen editiot seurasivat toisiaan muutaman vuoden välein.

Warhammerin viimeinen versio, 8th Edition, julkaistiin laatikkoversiona 2010. Tällä kerralla mukana olivat figuureina suurhaltiat ja skavenit. Yleinen mielipide oli, että säännöt olivat nyt kärsineet rajusti jatkuvasta säätämisestä ja viilailuista, ja monet vanhemman polven pelaajat halusivat takaisin pelin juurille. Niinpä vuonna 2011 sai alkunsa Oldhammer-liike, joka on merkinnyt paluuta takaisin Warhammer Fantasy Battle 3rd Edition -versioon.

Warhammer Fantasy Battle oli menettänyt rajusti suosiotaan, ja 2013 Games Workshopille alkoi käydä selväksi, että Warhammer 40 000 sekä Taru Sormusten herrasta/Hobitti -pelisysteemit olisivat varsinainen ydinalue ja Warhammer Fantasy Battle kuihtuva segmentti. Niinpä 2014 julkaistiin sääntösetti End Times, joka enteili maailmanloppua. Pitkään odotettua 9th Editionia ei koskaan tullut, vaan Games Workshop ajoi alas sekä Warhammer Fantasy Battle -tuotelinjan että White Dwarf -lehden heinäkuussa 2015. Tilalle tulivat uusi systeemi Warhammer - Age of Sigmar sekä lehti Warhammer Visions.

Aika on tullut kypsäksi Oldhammerille - Warhammer Fantasy Battle 3rd Editionin paluulle.

Mitä tarvitset Oldhammerin pelaamiseen?
  • Sääntökirjan sekä armeijalistakirjan. Monilla vanhoilla pelaajilla sellainen on jo 1980-luvun peruja, mutta ne voi löytää eBaysta tai muilta markkinapaikoilta, kuten Amazonista. Mutta ei hätää! Warhammer Fantasy Battle 3rd Edition on ladattu digitaalimuodossa verkkoon, ja sen voi imuroida ScribD:stä täältä:  http://www.scribd.com/doc/84420659/Warhammer-Fantasy-Battle-3rd-Edition-Rulebook#scribd. Myös armeijalistakirja (niitä on siis yksi!) löytyy samasta paikasta: http://www.scribd.com/doc/59162764/3rd-Ed-Warhammer-Fantasy-Armies-Book#scribd
  • Figuureja. Oldhammerin nokkamiehet, etunenässä pelin alkuperäinen kehittäjä Bryan Ansell, painottavat, että mitkä tahansa 25 tai 28 mm pelifiguurit käyvät - niiden ei tarvitse olla aitoja Citadelin tai Games Workshopin figuureja ja ne voivat olla myös jonkin toisen pelisysteemin figuureja. Tai vaikkapa Airfixin tai Zvezdan polyeteenimuovisia pikku-ukkoja! Pelin henki on sama kuin 1980-luvulla eli tee-se-itse: omatekoiset figuurit, konversiot ja muu rekvisiitta on enemmän kuin tervetullutta. Figuureja tarvitaan armeijasta ja käytetystä pistemäärästä riippuen 50-300. Kaaos on figuurilukumääräisesti pienin armeija, Skaven suurin.
  • Pelipöydän. Mielellään 180 * 120 cm, jollaisen voi tehdä vaikkapa lastulevystä.
  • Maastorekvisiittaa, kuten puita, rakennuksia, kiviä jne. Oldhammerin henkeen kuuluu, että ne tehdään itse ja turvaudutaan pelikaupan tarjontaan vasta silloin jos aika tai taidot eivät itsellä riitä.
  • Mukillisen noppia.
  • Hyviä kavereita, joiden kanssa pelata
  • Ja paljon pelimieltä!

14 kommenttia:

  1. Pääsinpäs olemaan ensimmäinen kommentoija!

    Löysin tänne Googlen kautta. Olen harrastanut strategiapelejä 1980-luvun alusta lähtien, ja Warhammer 3rd Edition oli tuolloin yksi suosikkejani. Oldhammer on todella hyvä juttu, ja on hienoa huomata, että toisetkin ovat sitä mieltä, että 3rd Edition on se ainoa oikea Warhammer.

    Mitä armeijoita teillä on? Itseltäni löytyy Empire, Bretonnia, Orcs & Goblins sekä High Elves, kaikki 1980- ja 1990-luvun figuureilla. Onko teitä joku tiimi vai joku kerho, ja missäpäin vaikutatte? Olisi kiva päästä pelaamaan joskus!

    VastaaPoista
  2. Hei Hagen! Olemme ympäri pääkaupunkiseutua, eli jos eksyt tännepäin, niin otahan yhteyttä, sähköposti on oldhammerfinland@gmail.com. Bongasimme sinut Oldhammer Forumilta, ja oikein mielellään otamme pikku turnajaiset Chevaliers d'Honneurien kanssa.

    VastaaPoista
  3. Welcome to the Oldhammer Community. Wishing you lots of success as you spread the word across Finland!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you, Orlygg! There are a lot of WHFB players now left orphaned here in Finland, and why play any less than the best version of the game ever made? Our mission is to win the now orphaned WHFB (known as "FaBa" here in Finland) players to Oldhammer.

      The language of this blog is Finnish, but Google Translate does exist, and most Finns do speak English anyway. So let's keep in touch - and perhaps meet one day in 3D?

      Poista
  4. Hello Finland, and greetings from an old Warhammer scribbler! I just heard about this site. It's great to see the Oldhammer movement spreading.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello, Graeme, and nice to meet you. GW killed Warhammer - we old-timers revive it as Oldhammer!

      Poista
  5. Welcome to the Oldhammer club! I like your comment that minis "not need to be authentic or Citadel Games Workshop figurines." I just ran a fantasy game with some Space Orks and my kid didn't mind at all! And don't forget home-made scenery, one of the best parts of Oldhammer, IMHO.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Exactly, TB. The philosophy of Oldhammer is the same as in the 80s and 90s: Make It Yourself. There is no need for vendor lock-in anymore nor paying one company monopolistic prices for "official" products. IMO one should go to the hobby shop only if s/he doesn't have enough time or skills to make it by him/herself. If it looks anywhere right and the opponent approves it, then it is also right.

      Poista
  6. Welcome! While I cannot read a word of the blog it's about Oldhammer so I'm sure it has to be good!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello! We are a group of Finnish players who left betrayed and orphaned by GW and are going to ignite the Oldhammer here in Finland.

      Just shove the URL of this blog, http://oldhammerfinland.blogspot.com/ into Google Translate, and you'll get the grip!

      Poista
  7. Tervehdys! Mahtavaa nähdä suomalainen Oldhammer blogi. Olen fanittanut 3rd edition meininkiä kauan ja seurannut erinäisiä blogeja, mutta en ole pelannut sitä itse kuin 80-90 luvun taitteessa. Hyllystä löytyy kyllä kovakantisena, siihen aikaan ostettuna. Kaikki edikat on pelattu siitä lähtien, mutta taidan itsekin pian kääntyä takaisin kolmanteen. Age of Sigmar ikään kuin löi viimeisen naulan arkun kanteen :) Menestystä blogille!

    VastaaPoista
  8. Hei Alexander, ja tervetuloa lukijaksi! Taas yksi pitkäaikainen pelaaja palaa juurilleen ja Sen Oikean Edition ääreen. Mitä armeijoita sinulla on ja missä päin Suomea vaikutat? Jos tulet pääkaupunkiseudulle, niin pelailemisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turussa vaikutan... Ja armeijoista löytyy Orcs & Goblins, Haikkarit sekä Empire. Ja jonkin verran vanhaa 80's kamaa satunnaisina hankintoina. Massoittain kaikkea muuta figukamaa tietysti lojuu kaapeissa, joista hyvinkin saisi veivattua Oldhammer stuffia. Pelaillaan tosiaan jos satutaan samoille mestoille :)

      Poista
    2. Laitahan ihmeessä kuvia armeijoistasi ja figuista, ja vaikka taisteluselostuksia. Osoite on oldhammerfinland@gmail.com. Kaikki palaute on tervetullutta!

      Poista