UKK - Usein Kysytyt Kysymykset

K: Mikä on Oldhammer?

V: Oldhammer on 2011 Britanniasta alkanut liike, jonka tavoitteena on palauttaa Warhammer Fantasy Battles (FaBa) juurilleen ja jonka kummisetänä toimii pelin alkuperäinen suunnittelija Bryan Ansell.

K: Mikä peli on Oldhammer? Onko se itsenäinen säännöstö vai joku vanhempi FaBan sääntösetti?

V: Oldhammerissa käytetään Warhammer Fantasy Battle 3rd Edition -sääntöjä sekä armeijalistoja. Ne julkaistiin alunperin 1987. Tätä laitosta pidetään yleisesti kaikkein parhaimpana Warhammer-sääntöeditiona. Sääntökirjat ja armeijalistat ovat lisäksi saatavilla Scribd:stä ladattavina ilmaiseksi.

K: Mitä, onko Games Workshop lakkauttanut Warhammer Fantasy Battlen? Et ole tosissasi!

V: Ikävä kyllä on, heinäkuussa 2015. Tuotesarja on korvattu Warhammer 40 000:hon pohjautuvalla pelillä Warhammer - Age of Sigmar (WAoS). Games Workshop lakkautti samalla Warhammer Fantasy Battlen (FaBa) tuotetuen täysin. Kymmenettuhannet pelaajat jäivät tyhjän päälle.

K: Eikö Warhammer ole lasten peli?

V: Ei alunperin. Laitokset 1-3 olivat selkeästi aikuisille suunnattuja. Siitä tuli lasten peli vasta 4th Editionista eteenpäin, jolloin sääntöjä yksinkertaistettiin - ja monien mielestä tyhmistettiin - radikaalisti.

K: Onko Oldhammer yhteensopiva Warhammer Fantasy Battle 8th Editionin kanssa?

V: Periaatteessa kyllä. Perusmekanismit ovat samat, magiasäännöt ovat täysin erilaiset, armeijalistat ovat suuressa määrin erilaiset ja pistearvot ovat myös erilaiset. Mutta voit vallan hyvin pelata Oldhammeria olemassaolevalla Warhammer-armeijallasi - se pitää vain ensin uudelleenmääritellä eli morfata Edition 3:n mukaisille pistearvoille ja joukko- sekä yksikkötyypeille.

K: Onko kynnys Warhammerista Oldhammeriin iso?

V: Ei ole. Perussäännöt oppii hyvin nopeasti ja suurin osa olemassaolevista armeijoista morfautuu lähes 1:1 suhteessa kolmosedition mukaisiksi armeijoiksi. Ainoan ongelman tuottavat Liskoihmiset (Lizardmen) joita ei kolmoseditiossa ollut, vaa niiden tilalla olivat Slannit. Mutta voit pelata Liskoihmisilläsi ja kertoa, että he ovat todellisuudessa liskonnahkoihin pukeutuneita slanneja.

K: Voinko käyttää nykyistä Warhammer-armeijaani Oldhammerissa?

V: Voit. Morfaa se ensin kolmosedition armeijalistojen ja pistehintojen mukaiseksi

K: Mitä tarkoittaa "morfaaminen"?

Morfaamisella voidaan tarkoittaa kahta asiaa: joko samojen figuurien käyttämistä toisena joukko-osastona tai toisessa armeijassa mihin ne on tarkoitettu, tai vaihtoehtoisesti 8-editiossa määritellyn joukkotyypin (ja sen figuurien) käyttämistä kolmoseditiossa. Esimerkkinä ykköstyypin morfaamisesta voisi olla esimerkiksi Keisarikunnan ritarien käyttämistä bretonnialaisina ritareina. Esimerkki kakkostyypin morfaamisesta on vaikkapa 8-edition Keisarikunnan State Troopsien hilpari- ja keihäsmiesten käyttäminen 3-edition Helblitzeneinä.

K: Käytetäänkö Oldhammerissa Games Workshopin figuureja?

V: Voit käyttää, jos haluat, mutta mikään pakko ei ole. Voit vallan hyvin käyttää minkä tahansa figuurivalmistajan tai pelisysteemin 25 tai 28 mm figuja - tai vaikka pahviukkeleita. Olennaista on figuurien alustojen koko ja että ne on alustettu oikean kokoisille, mielellään Slotta-Base -alustoille. Oldhammerin filosofiana on tee itse - eli kaikki konversiot, omat figuurivalut, sovellukset ja scratch-rakentaminen on enemmän kuin toivottavaa!

K: Voinko siis käyttää Kings of Warin figuja?

V: Voit. Tai vaikka AD&D Battlesystemin.

K: Entä maasto?

Oldhammerin filosofiaan kuuluu, että kaikki pyritään tekemään itse mikäli mahdollista. Vielä 1990-luvulla White Dwarfissa oli iso määrä scratch-rakentamiseen ja askarteluun neuvovia artikkeleja. Eli tee rohkeasti vain kaikki itse, mitä vain osaat, jaksat tai haluat, ja turvaudu pelikaupan valikoimaan vasta, jos sinulla ei aika tai taidot riitä.

K: Minulla on suurhaltioissani Dragon Princes of Caledor -yksikkö. Sitä ei löydy Oldhammerista - mitä teen? 

V: Dragon Princes of Caledor'in profiili vastaa +4 Shock Eliten profiilia. Ne ovat siis haltioita (Elf), +4 Shock Elite, Heavy Armour, Warhorse Barding, Lance, Shield. Kappalehinta on Oldhammerin pisteinä 53 p ja niitä on yksikössä 5-10 kpl. Pistearvot löytyvät sääntökirjan sivulta 90. Vaihtoehtoisesti voit käyttää niitä halutessasi Silver Helmeinä.

K: Entäpä Orc & Goblinien Arachnarok?

V: Arachnarok on jättiläishämähäkki, jota hiidet käyttävät ratsuna. Käytä mammutin pistehintaa, ja kaava sekä pistearvot löytyvät sääntökirjan sivulta 90.

K: Vastaako siis Bretonnian Grail Reliquae kolmosedition sota-alttaria? Entä Field Trebuchet?

V: Vastaa, ja Field Trebuchetin tilalla kolmoseditiossa on L'Ordonnance -kanuuna. Käytä pelissä trebuchet'ä kuin se olisi kanuuna. [Tai vaihtoehtoisesti, jos pelinjohtaja sallii tai sovitte siitä keskenänne, käytä sitä heittokoneena, jolloin se vastaa viiden miehen heittokonetta, perushinta 25 p plus viisi ihmistä @5+5 p heittokone-extraa, yhteensä 75 p. Katso sääntökirjan sivu 106.]

K: Eikö nuo suomennokset ole aika kökköjä?

V: Käytämme Kersti Juvan Tolkien-suomennoksia ja niissä käytettyjä termejä. J.R.R. Tolkienin kirjat lienevät kaikille pelaajille tuttuja.

K: Mistä saa 1980- ja 1990-luvun Warhammer-figuureja?

V: Aitoja 1980- ja 1990-luvun tuotantoa löytyy huutokauppapalveluista kuten eBay UK:sta (http://www.ebay.co.uk). Hinnat ovat usein hyvin suolaisia - figuurien hinnat voivat olla 20-100 -kertaisia alkuperäisiin nähden.

Uustuotantoa, varsinkin ihmisfiguureja, löytää parhaiten Bryan Ansellin perustamasta ja Marcus Ansellin pyörittämästä Wargames Foundrystä (http://www.wargamesfoundry.com).

Muita huomioimisen arvoisia sivustoja ovat amerikkalainen Iron Wind Metals (http://www.ironwindmetals.com/d/index.php) sekä englantilainen The Baggage Train (http://the-baggagetrain.com/). Tämän Citadelin katalogisivun vasemmassa yläkulmassa näkyviä kaaossotureita voi ostaa IWM:n sivuilta nimillä "Evil Knight with Mace", "Evil Knight with Axe and Shield", "Death Knight with Scimitar" sekä "Death Knight with Polearm": http://solegends.com/citcat1983comp1/citcomp1024-01.htm

Saman Citadelin vuoden 1983 tuotekatalogin Ral Partha -sivuilla näkyvät Warhammer-miniatyyrit löytyvät nekin IWM:n sivuilta ja toistaiseksi puuttuvien valmistus on hiljattain aloitettu uudestaan onnistuneen Kickstarter-rahoituksen myötä: http://ralpartha.com/

Muunmuassa Games Workshopin 1980-luvun kuvataitelijat John Blanche sekä Gary Chalk käyttivät Ral Parthan hahmoja omissa örkkiarmeijoissaan: http://thecitadelcollector.co.uk/zen/index.php?album=john-blanche/ral-partha .Paul Henni -nimisen norjalaismiehen Citadelille vuonna 1986 suunnittelemia kääpiöitä voi nykyään ostaa puolestaan The Baggage Trainin kautta: http://www.stunties.com/wiki/index.php/Paul_Henni_Design .Ral Parthaa ja Warhammeria on nähtävissä myös täällä: http://broadswordsandbeasts.blogspot.co.uk/2014/05/prehammer-1981-83-pictures-that-fired.html

K: Oletteko te tosiaan ihan itse maalanneet nuo kaikki figut?

V: Olemme.

K: Voinko käyttää Humbrolin tai Revellin pienoismallimaaleja figuurien maalaamiseen?

V: Voit, ja varsinkin metallivärien osalta se on hyvä idea.

K. Olen laiska maalari ja nuo varjostukset ja highlightit ja varsinkin pärstien maalaaminen on tosi tuskaa. Onko mitään noppeampaa keinoa?

On. Maalaa figuurit ensialkuun Humbrolin maaleilla - ne peittävät todella hyvin. Tämän jälkeen käy ostamassa rautakaupasta  Liberonin Bistrot-lakkaa. Bistrot-lakka on sävytettyä petsilakkaa, joka petsautuu figuurien kuoppiin ja syvänteisiin varjostaen ne automaattisesti. Sivele figuurit ruskealla petsilakalla ja anna kuivua. Kun lakka on kuivunut, tee valotukset (highlightit) kuivasutimalla (dry-brushing) figuurit valkoisella tai vaaleanharmaalla. Näin pystyt maalaamaan yhden 3000 pisteen armeijan viikossa. Näin maalamallasi armeijalla ei pärjää ehkä Model Expon pienoismallikilpailussa, mutta pelaamiseen se käy mainiosti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti